Bjarne har brikker at flytte med!

Ja, sådan var overskriften på en artikel i Nordjyskes nye sektion “Perspektiv”, der udkom første gang i går onsdag. Og Aalborg Skakforening fik æren af at få omtale som den første klub her i landsdelen. Her bringes interviewet af formanden. Vil man se billedet af den intelligente formand (“brikker at flytte med”, – nu har jeg det på skrift!), så må man købe onsdagsavisen.

Hvorfor blev det lige Aalborg Skakforening, du blev medlem af?

Min far, Karl Sønderstrup, var formand for foreningen gennem en menneskealder, så det var vel naturligt, at jeg blev medlem, da jeg først havde fået smag for spillet. Man kan sige, at jeg ‘faldt i gryden som barn’, men det var først som 13-årig i 1968, at jeg trådte gennem dørene til foreningen, og da jeg så voksne mænd sidde fordybet over spillet, var jeg fuldstændig fortabt.

Hvad er formålet med jeres forening?

Formålet med foreningen er at have et sted og en ramme for at kunne dyrke skakspillet på et nogenlunde seriøst plan. Dette kan man selvfølgelig også gøre hjemmefra over internettet eller i private sammenhænge, men det giver altså et andet fællesskab og en større udvikling, hvis man har nogle ligesindede at mødes med og spille med.

Hvordan er det at være medlem hos jer?

Uanset om man er stærk skakspiller eller nybegynder, så får man altid en intellektuel udfordring i spillet. Vi forsøger altid at få nye medlemmer til at føle sig velkomne og sørger for at finde passende modstandere til alle.

Hvad tilbyder I jeres medlemmer?

Som medlem hos os får man lov til at deltage i klubturneringen og andre turneringer under Dansk Skak Union. Ligeledes har vi tilmeldt 8 hold til holdturneringer, hvor vi forsøger at få alle med, når de først er integreret i klubben. Vi har træning for juniorer og nye spillere hver tirsdag, inden vi spiller klubturnering om aftenen.

Hvad gør I for fællesskabet i foreningen – har I en strategi?

Ud over turneringsaftenerne, så har vi også hyggeaftener med lyn- og hurtigskak samt juleafslutning med gløgg og æbleskiver. I sommer havde vi fest, hvor vi fejrede oprykningen til 1.division. En speciel strategi vil jeg ikke sige, men vi forsøger at få alle til at føle sig godt tilpas.

I din forening indgår et konkurrenceelement. Hvordan håndterer I det samtidig med, at I tilgodeser fællesskabet?

Skak er et konkurrencespil, det siger sig selv, men man skal lære af sine spil uanset om man taber eller vinder. Så vi bruger som regel meget tid bagefter til at analysere spillet med sin modstander. Og når vi spiller holdskak, så spiller man ikke kun for sig selv, men også for holdet, altså fællesskabet.

Hvad betyder jeres historie for foreningen?

Historien betyder utroligt meget, faktisk er vi Danmarks ældste eksisterende skakklub med start i 1889. Jeg synes, skak er et undervurderet kulturbærende element i både lokalhistorisk og verdenshistorisk sammenhæng.

Hvad gør dig glad i din forening?

Det er selvfølgelig rart at vinde et velspillet skakparti, men det gør mig ligeså glad at se nye spillere udvikle sig og opdage spillets mange finesser. Og når lokalet er fyldt med spillere og denne udefinerbare turneringsstemning.

Hvad har højdepunktet for foreningen været?

Provinsmestre 1933 og 1937, international mesterturnering 1947, 100-års jubilæum i 1989 med 8-landskamp, deltagere i landets fineste række i syv sæsoner, Danske pokalmestre 2005, arrangør af Danmarksmesterskaberne 15 gange.

Hvad tænker du om fremtiden for Aalborg Skakforening?

Som regionshovedstad og universitetsby vil vi nok altid trække nye spillere, men ligesom for andre sportsgrene, så er foreningslivet truet på grund af mangel på ledere. Men jeg tror på, at der stadig vil være behov for at møde andre mennesker, der har samme interesse.

Hvad er medspiller, og hvad er modspiller for, at I kan drive og udvikle din forening?

At have passende spillelokaler er alfa og omega for en skakklub. Vi har i dag dejlige lokaler på Aalborg Universitet, men det har gennem tiden ikke altid været tilfældet. Som “modspiller” kan man måske nævne den manglende anerkendelse ved ikke at kunne blive optaget i DIF og dermed modtage tipsmidler i lighed med andre sportsforeninger og organisationer.

Hvad drømmer du om at føre din forening til. Hvilke ideer har du?

Jeg drømmer måske om at være med til at gøre Aalborg Skakforening til Danmarks største med et sydende og aktivt skakmiljø. At få integreret alle de skoleskakspillere, der må findes rundt om på skolerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights