Jule- og nytårsquiz

Med ønsket om en glædelig jul og et godt og ratingindbringende nytår bringer hjemmesiden her årets JULE- og NYTÅRS-quiz 2014.

Konkurrencen indeholder 18 spørgsmål. Svar på så mange af spørgsmålene som muligt og send dit bud pr. mail til hjemmesidens redaktion: lethmads@gmail.com senest den 12. januar 2014. Vi trækker lod blandt de bedste af de indsendte løsninger om gratis deltagelse i forårets klubturnering. Nytårsquizzen kan du læse herunder, eller den kan hentes som pdf her: Nytårsquiz 2014

Udover at løse quizzen, øve åbningsteori og spise dig tyk og fed i julemad, skal du også huske at melde dig til skakklubbens Nytårskur, der afholdes lørdag d. 18. januar 2014 og forårets klubturnering, der starter tirsdag d. 14. januar 2014.

God fornøjelse og rigtig glædelig jul og godt nytår!

———-

Klubmestre og verdensmestre

Foto 1
10-dobbelt klubmester

 

Spilleren på billedet er den skakspiller, der er indehaver af flest klubmesterskaber i Aalborg Skakforening. I perioden fra 1938 og frem til efterkrigstiden, hvor han emigrerede til Canada, vandt han hele 10 mesterskaber – heraf 7 af dem på stribe!

1)      Hvad er hans navn?

Han var også med på det danske skak-landshold over flere omgange – blandt andet ved skakolympiaderne i 1936 i München og i 1939 i Buenos Aires. Ved den sidstnævnte lejlighed spillede han 19 partier og opnåede en score på 39,5 % på 3. bræt. Det bedste parti, som Aalborg-spilleren vandt ved den lejlighed, spillede han i matchen mod de senere vindere af OL-turneringen fra Tyskland. Den tyske modstander i partiet har samme efternavn som en kendt tysk tennisspiller, der har samme fornavn som en tidligere verdensmester i skak.

2)      Hvilken eksverdensmester?

På trods af Aalborg-spillerens hæderlige score på 3. bræt, endte det danske landshold på sidstepladsen i A-finalen ved det pågældende OL. Blandt andet indkasserede danskerne et 0-4 nederlag til en nation, der havde den daværende verdensmester på holdet.

3)      Hvilken nation?

4)      Hvilken daværende verdensmester?

Et sidste pudsigt navnesammenfald: Vor 10-dobbelte klubmester har et lidt specielt mellemnavn, som faktisk er det samme mellemnavn som en anden klubmester i Aalborg Skakforening.

5)      Hvilken anden klubmester er det?

Skørping, troldmænd og slutspil

Til påske arrangerer Aalborg Skakforening som bekendt Skak-DM i Rebild sammen med Skørping Skakklub. Aalborg fejrer 125 års jubilæum, og Skørping Skakklub bliver…

6)      Ja, hvor mange år bliver Skørping Skakklub egentlig i 2014?

Rent faktisk eksisterede Skørping Skakklub allerede endnu tidligere i en 9 års periode fra 1915 til 1924, hvor klubben blev nedlagt pga. uoverensstemmelser omkring, hvilket forbund man skulle være medlem af. Skulle det være Dansk Skak Union eller …?

7)      Hvilket andet forbund?

I dag går det heldigvis godt i Skørping Skakklub, som er den næststørste i Nordjylland med mere end 50 medlemmer. På holdskakfronten klarer Skørping sig også fint, og 1. holdet har spillet med i Divisionsturneringen.

8)      I hvilken sæson havde Skørping sidst et divisionshold?

Foto 2
Troldmanden fra Skørping tryller

I Skørping Skakklub har de som bekendt også deres egen Troldmand i form af Niels Christian Davidsen. I stillingen til højre tryller han ved brættet med sort i Løvfaldsturneringen. Hvid truer med 50. Db8 og mat i næste træk, men det er Troldmandens tur først:

9)      Hvad er sorts bedste træk i stillingen ovenfor: 49…?

 

10)      Og hvad svarer Sort, hvis Hvid spiller 50. Db8 med truslen om mat på h8?

Troldmanden fra Skørping har for øvrigt vundet klubmesterskabet dernede hele 19 gange. Første mesterskab til Davidsen er helt tilbage i 1972-73, hvor han scorede 75 %. 1972 var også året, hvor en anden troldmand – nemlig Troldmanden fra Riga – Mihail Tal – vandt Sovjetmesterskabet med en score på næsten 75 % (9 sejre, 12 remiser, 0 nederlag). Michail Tal er mest kendt for sit fantastiske angrebsspil, men han kunne nu også trylle i slutspil. Ved det pågældende Sovjetmesterskab vandt Tal i 97 træk over Valery Zhidkov i et slutspil med K+T mod K+L:

Troldmanden fra Riga tryller
Tal – Zhidkov, Sovjetmesterskabet 1972. Sort, der er i trækket opgav i denne stilling. Der er intet forsvar mod mat i h-linjen.

 

Ofte har man dog gode remis-chancer, hvis man havner i et K+L mod K+T slutspil.

11)      Beskriv, hvad den bedste forsvars-taktik går ud på, hvis man vil opnå remisen.

Magnus Carlsen

Ingen skakquiz anno 2013-14 uden Magnus Carlsen. På fotoet her, der stammer fra Politiken Cup 2003, spiller en 12-årig Magnus Carlsen (FM) med et ELO på 2385. Carlsen scorede sin første IM-norm i den turnering, og året efter, i 2004, deltog han også i Politiken Cup, men denne gang var hans rating steget med næsten 200 på kun et år, og han var i mellemtiden blevet stormester som 13-årig. Han er dog ikke den yngste stormester i skakhistorien.

Magnus Carlsen - Politiken Cup 2003
Magnus Carlsen – Politiken Cup 2003

12)      Hvem er egentlig skakhistoriens yngste stormester?

Magnus Carlsen kan som bekendt kalde sig verdensmester i skak nu, hvilket har bragt hele Norge på den anden ende. Danmark kan dog også bryste sig af skakverdensmestre – hele tre af slagsen.

13)      Hvilke tre verdensmestre, ved hvilke mesterskaber og hvornår?

To af disse danske skak-verdensmestre har givet simultanforestillinger i Aalborg, og mindst et af klubbens medlemmer kan prale af at have besejret dem begge.

14)      Hvilken Aalborg-spiller er der tale om?

Tilbage til Magnus Carlsen, som faktisk i 2006 gæstede Aalborg for at deltage i Fibertex Cup. Der var tale om en dobbeltrunde blindskak-turnering med 4 deltagere: GM Magnus Carlsen, GM Peter Heine Nielsen, IM Nicolai V. Pedersen, og…

15)      Ja, hvem var den 4. og sidste deltager ved Fibertex Cup?

Foto 5
Peter Heine Nielsen og Magnus Carlsen ved Fibertex Cup 2006
Foto 6
Bedste træk for Hvid?

Da Carlsen i november 2013 blev verdensmester ved at slå Anand 6½ – 3½, tabte Carlsen som udfordrer ikke et eneste parti! Det er kun sket meget få gange i skakhistorien, at en udfordrer ikke har tabt et eneste parti i en VM-match. I et af tilfældene fremkom stillingen til højre. Udfordreren (Hvid) er i trækket, og verdensmesteren (Sort) står rigtig skidt. Udfordreren finder det bedste træk i stillingen, hvorefter kampen om VM-titlen reelt er afgjort.

 

 

16)      Hvad er det bedste træk for Hvid?

 

17)      Hvad er navnet på spilleren, der har sort?

Skak og domino

Antag, at man med en domino-brik kan dække to nabofelter på et skakbræt. På denne måde er det muligt at dække alle 64 felter på brættet vha. 32 dominobrikker.

Det skamferede skakbræt
Det skamferede skakbræt

18) Hvis man nu bortskærer felterne a1 og h8, som vist på figuren herunder, og fjerner en dominobrik, er det så muligt at dække brættet fuldstændigt med de resterende 31 brikker? Hvorfor / hvorfor ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights