Formandens beretning til generalforsamlingen 2019

Jeg vil starte denne beretning med at mindes Kurt Pedersen, der døde her ved påsketid. Kurt optrådte første gang i Aalborg Skakforenings protokoller i 1969, og havde allerede i 1970 debut på vores 1.hold, hvor han vandt som reserve mod Lemvig i daværende 3.division. Kurt var et trofast klubmedlem, og påtog sig derfor posten som kasserer fra 1972 indtil han flyttede til Aabybro i 1980. I 1970’erne var Kurt fast bestanddel af førsteholdet, og var således med til at sikre oprykning til 2.division i 1974 og ’næsten-oprykning’ til 1.division i 1978. For Aabybro var Kurt sikkert 1.bræt indtil klubben lukkede, og både individuelt og for klubben nåede Kurt fine resultater og et ratingtal på over 2100. I Aalborg Skakrings daværende årlig pokalturnering gjorde Kurt sig bemærket ved for Aabybro at vinde over Gistrups 1.bræt ved navn Peter Heine Nielsen! I 2013 vendte Kurt tilbage til Aalborg Skakforening, og vi fik således glæde af ham de sidste år. Kurt var med sit positive sind og hyggelige gemyt et meget skattet medlem af foreningen. Kurt var optimist på trods af sygdommen, og således flittig turneringsdeltager til det sidste. Kurt vil blive savnet. I årets løb er et andet af vores medlemmer gået bort. Birger Andersen, som færre måske kender, da vi ikke så ham i klubben. Men Birger spillede mange i Aabybro, ligesom Kurt, og da denne klub lukkede kom han ind til os. Æret være deres minde.

Beretningen vil nu som sædvanligt først beskæftige sig med holdresultaterne. Førsteholdet stillede op i 1.division, og med bange anelser, da vi i forhold til sidste sæson havde mistet et par topspillere i form af Maria Vasova og Michael Øe, der begge flyttede til Aarhus. Til gengæld fik vi tilgang af Kasper Skaarup fra SK1968, og vi stillede op med følgende hold: 1. Jacob Würtz 2. Kasper Skaarup 3. Ivar de Hoogt 4. Bjarne Sønderstrup 5. Sune Kovshøj 6. Elena Steffensen 7. John Nyholm Hansen 8. Peter Lysberg.

1.division så som nævnt svær ud på forhånd, og vi fik allerede i første runde et varsel om svære tider, da vi tabte til Herning med 6-2 på hjemmebane. Vi stod ellers fint (jeg selv til tyk gevinst!), men mod stærk modstand falder marginalerne ofte sådan ud. I 2.runde spillede vi uafgjort 4-4 mod Nørresundby, faktisk det bedste resultat mod ærkerivalerne i mange år. I 3.runde var vi på langfart til Haderslev, og her måtte vi skuffende nøjes med 3 points mod det formodet svageste hold i divisionen, og da vi i 4.runde tabte til Nordre med hele 7-1, dog unødvendigt stort efter stillingerne undervejs, kunne vi nok se, hvad klokken var slået. De sidste 3 runder blev også tabt med henholdsvis 3½, 3½ og 1½ points mod SK68 2, Viborg og Fredericia, så vi rykkede ned med et brag, med 18½ points og en sidsteplads i divisionen. Vi var ikke gode nok, andet er der vist ikke at sige om det. Topscorer blev Peter Lysberg med 4 af 7.

2.holdets opstilling: 1. René Rasmussen 2. Alexander Eeg Jensen 3. Bo Torpegaard 4. Thomas Heine Bech 5. Chr. Volmer Nielsen 6. Rifat Celiloglu 7. Thomas Høj Jensen 8. Jesper Momme. Comebacks til Bo og Jesper, mens Rifat var ny på holdet og klubben. Andetholdets skæbne i 2.division var igen en besynderlig historie. Efter 6 runder havde holdet skrabet 19 points sammen og lå på en nedrykningsplads. Og 4-4 i sidste runde skulle normalt ikke være nok til at redde sig med, men minsandten om det ikke var alligevel. Da AarsNibe og Skørping tabte var det pludseligt nøjagtigt lige nok til en 6.plads i slutstillingen og dermed forbliven i divisionen. Holdet vandt én kamp og spillede to uafgjorte, men det var tilstrækkeligt. De individuelle scorer var heller ikke her imponerende, men Finn Winther var igen en superreserve med 4 af 4!

Årets mesterrække havde i dette år deltagelse af hele 3 hold fra Aalborg Skakforening, da der var indløbet afbud fra Jetsmark 3, hvilket bevirkede, at vores 5.hold fik ’lov’ at stille op i mesterrækken, dog ikke helt uden holdleder Leif Sørensens gode vilje. Hans Engens 3.hold havde fået tilgang af lidt ungdom (Martin Møller og Ture), men kunne ikke helt leve op til den favoritværdighed, som titlen ellers antydede. Til gengæld havde 4.holdet, Arnes ’gammelmandshold’, en stor sæson, og vandt gruppen med 28 points foran Nørresundby med 26 og 3.holdets 25½. 5.holdet havde en hård sæson, men undgik dog sidstepladsen med 13½ points foran Nørresundby 3. 4.holdets 1.plads betyder selvfølgelig en oprykning til 2.division, men vi har pænt takket nej til denne, idet 3 søndagshold er alt for stor en mundfuld at samle mandskab til. Skørping får således lov til at spille en sæson mere i divisionen.

Vi havde i år 2 hold med i A-rækken, nemlig Per Jacobsens Aalborg 6 og Aalborg 7 med Kim Pors som holdleder. Pers hold fik 15 points og en 5.plads, men Kims hold fik 12 points og en 6.plads. I B-rækken deltog Aalborg 8 og med 14 points blev det til en flot 2.plads. Vi har altså i årets holdturneringer haft 8 hold med i alt 44 spillere og en del reserver i sving.

Holdstatistik for Aalborg Skakforenings spillere i sæsonen 2017/18: Bedste procentuelle score (mindst tre spillede partier): 1. Finn Winther Nielsen, 5½ af 6 = 92% 4 af 4 som reserve på 2.holdet i 2.division, og 1½ af 2 som reserve på 3.holdet. 2. Hans Peter Rasmussen 6/7 = 86% 4.brædt på 4.holdet. Af den fremgår det, at Finn Winther Nielsen vinder topscorerpokalen.

Pokalturneringen. Til årets stævne 6.april var der denne gang tilmeldt 9 hold, hvoraf de 6 kom fra Aalborg og 1 fra Nørresundby, Skørping og Aars/Nibe. Det besluttedes at lave 6 runder Monrad med en oversidder i hver runde på grund af det ulige deltagerantal. Oversidderen tildeltes 2 points for ikke at favorisere eller det modsatte, hvis man ikke sad over. Det var kun Nørresundbys og Aalborgs førstehold, der ikke var breddehold med under 1800 i ratingsnit. Aalborgs 1.hold bestående af Jacob Würtz, Kasper Skaarup, Sune Kovshøj og Peter Lysberg, vandt pokalturneringen denne gang med 21 points af 24 mulige. Nørresundby besatte 2.pladsen med 18. AarsNibe vandt breddepræmien med 11½ foran Aalborg 3 (Arne Fjordside, Hans Peter Rasmussen, Preben Nielsen og Kim Pors) med 11. Kasper Skaarup fra Aalborg var eneste spiller med maksimum 6 af 6. Sådan!

Vi stillede op hele 3 hold ved landsstævnet pinsedag i Svendborg. Et elitehold med vor nye mand Edgar Parra (fra Mexico) på førstebræt og Jacob Würtz, Bjarne Sønderstrup og Sune Kovshøj på de følgende. Et seniorhold med Peter Mikkelsen (lånt fra Skørping), Arne Fjordside, Hans Peter Rasmussen og Lasse Jungberg (på dispensation fra 50-årsreglen). Endelig et juniorhold bestående af Martin Møller, Ture Jungberg, Thomas Tristam og Esben Elstrøm. Bedst klarede juniorerne sig med 13½ points og en 5.plads, mens seniorerne fik 11 points og en 9.plads og eliteholdet fik 10 points og en sidsteplads, – men til gengæld en masse lærepenge! Men dejligt opløftende, at vi kan stille 3 hold til dette store stævne, og især at vi har et juniorhold, der kan gøre sig gældende!

I de individuelle turneringsdeltagelser starter vi i sommeren 2018 med Xtracon-Cup i Helsingør, hvor Per Jacobsen deltog, mens Arne Fjordside, Hugo Falberg og Kurt Pedersen var med i Horsens Lang Weekend 2018. Jeg undlader nænsomt at omtale enkeltresultaterne!

Aalborg Byturnering 2018 blev spillet i august/september på skift i Aalborg og Nørresundby. 32 spillere deltog i turneringen, heraf halvdelen fra Aalborg Skakforening. I den øverste gruppe blev Sune Kovshøj en flot nr. 2, Carl Johan Andersen vandt basis 1, Jesper Dahl Hansen vandt basis 2 foran Chr. Hartvigsen, og i basis 3 besatte vi de tre første pladser ved Lars Lytzen, Jens Ole van de Weerd og Kim Pors.

Vi var i efterårsferien sammen med Nørresundby igen med til at arrangere Larsens Nordjyske Mindeturnering 2018. Som de tre foregående gange, så spilledes der på Aalborg Katedralskole, og vi kender efterhånden proceduren. Vi står for kantinen og det praktiske, mens Nørresundby står for indbydelsen og invitation af spillere. Denne gang kom vi op på 60 deltagere hvoraf vi havde 9 med. Hugo Falberg og Kim Pors modtog præmie i deres ratinggruppe. Turneringen vandtes af GM Sveshnikov, der i øvrigt var turneringens store oplevelse.

DM 2019 blev spillet i Svendborg. Vi havde (kun) deltagelse af Hugo Falberg. Nørresundby har afholdt forårs EMT, hvor vi havde 5 deltagere med. Sune Kovshøj blev nr. 2 i øverste gruppe, mens Normann Hansen blev nr. 2 i basis 2. Himmerlandsmesterskabet 2019 er netop afsluttet og her havde vi 11 med i turneringen, der i alt havde 50 deltagere. I mesterklassen blev Sune Kovshøj flot nr. 2 (den evige 2’er?) og Kasper Skaarup nr. 4, Per Jacobsen nr. 3 i basis 2, samt Anders Rasmussen og Kim Pors nr. 2 og 3 i basis 3.

Sæsonens nordjyske Hurtigskak Grand Prix stævner havde pæn deltagelse fra Aalborg. Jens Ole van de Weerd og Lars Lytzen blev nr. 2 og 3 i 3.klasse. Vi havde igen et 4-mandshold bestående af Peter Lysberg, Thomas Høj Jensen, Arne Fjordside og Hans Peter Rasmussen med til Nordres Bededagsturnering. Ifølge Arnes referat var det igen lige ved og næsten!

På juniorfronten har vi været sædvanligt aktiv i forbindelse med Hans Engens juniortræning samt deltagelse i og arrangement af hovedkredsens juniorturneringer. Ture Jungberg var ganske suveræn i den øverste gruppe, men der var også fine præstationer af Thomas Tristam, Esben Elstrøm (vandt B-klassen), Sune Schrøder, Kevin Li og Bjørn Simonsen. Som noget nyt blev der i november arrangeret en juniorholdturnering i Brønderslev, hvor det var tilladt at have en voksen chauffør med. Her samlede Arne Fjordside et hold, der vandt turneringen. Der var 8 hold tilmeldt turneringen, og turneringen bliver gentaget i den kommende sæson, og vi har sagt, at vi godt vil tage et enkelt arrangement.

Årets fiduspokal går til den spiller med den største ratingfremgang. Og her finder vi en af vore unge nye spillere, Fredederik Borg Schweizer, tilflytter fra Vejle, der startede på 1491 og endte på 1735, altså en fremgang på hele 244 points. Det skal nævnes, at vores unge håb, Ture Jungberg Nielsen, også har haft en fremgang på hele 228 ratingpoints i kraft af en imponerende turneringsdeltagelse på 11 turneringer, heraf deltagelse i ungdoms-EM i Riga og en stærk turnering i Bad Zwishenahn i Tyskland. Desuden blev Ture Danmarksmester i skoleskak i årgangen 2006-07. Flot! Og i den øvre ende, hvor ratingpointsene ikke ’sidder så løst’ har Sune Kovshøj gennem 7 turneringer øget sit rating med 125 points, så han nu er over på 2134. Det kan også nævnes, at vores nye medlem Kasper Skaarup har været flittig turneringsdeltager med 10 turneringer. Men den flittigste turneringsdeltager af alle er Per Jacobsen, har deltaget i hele 12 ratede turneringer i årets løb. Ratinghøsten er dog ikke fulgt helt med, idet resultatet har været på – (minus!) 82 points.

Klubmesterskabet for sæson 2018-2019 blev vundet af John Nyholm Hansen og Sune Kovshøj. John blev bedste Aalborg-spiller i efterårsturneringen, mens Sune vandt med forårsturneringen. Stort tillykke til begge. Efter klubturneringerne har vi afholdt hurtigtskakturneringer på fire tirsdage i maj. Vi har spillet to dobbeltrunder pr. aften, og systemet har været fleksibelt med hensyn til, at man ikke behøver at møde frem til alle partier, og 31 spillere deltog i turneringen. Jeg er ubeskeden nok til at nævne, at jeg fik den højeste score med 11½ af 16 mulige. Vores nye mand Edgar Parra score 10 af 12.

Jeg sluttede sidste generalforsamling med at beklage mig over, at vi var blevet opsagt på Aalborg Universitet. Nu har vi spillet en sæson her i lokalerne på Aalborg Tekniske Gymnasium, og efter lidt opstartsproblemer med adgangstilladelser, praktiske problemer med at finde adressen samt dyre parkeringsforhold, synes jeg det går fint. Så når det nu skulle være, synes jeg næsten at vi har fået det bedre her på adressen. Lokalerne ligger centralt og er lyse og venlige, og vi har fleksibilitet, når festsalen bliver brugt til andre formål. Og når vi ikke betaler noget for at spille her, tror jeg, der er mange klubber, der er misundelige på os.

I denne sæson fejrer vi faktisk 130 års fødselsdag som landets ældste eksisterende skakklub. Selv om vi er gamle, så vil jeg glæde mig over, at vi er livskraftige som aldrig før, og at vores medlemstal er stigende igen efter stagnation og tilbagegang de senere år. Vi er kede af det når medlemmer forlader os, men heldigvis bliver de erstattet af nye. Vores medlemstal er på 82, hvilket gør os til den 5. største i landet. Det, der glæder mig især er, at vi stadig får mange nye medlemmer, og at mange af disse kommer fra eksotiske lande, såsom Mexico, Cypern, Moldova, Bulgarien, Kroatien, Ungarn, Holland og Sønderjylland! Grunden til at vi får nye medlemmer er selvfølgelig, at der hvert år flytter mange nye mennesker til byen, til universitetet eller til arbejde, men det skyldes også, at jeg synes vi er gode til at tage imod dem. Derfor lad dette være en opfordring til alle vore medlemmer om at være med til at gøre Aalborg Skakforening til en klub, hvor man føler sig velkommen fra første gang man træder inden for døren. Tak for en god sæson, tak til bestyrelseskollegaer og tak til Hans Peter og andre hjælpere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights