Heroes I, Chess – A Mania in Black and White

Pressemeddelelse:

Fernisering og afsløring af udsmykningsprojekt Husets galleri og Aalborg Katedralskole d. 16/5 kl. 15.15-17.2024.

Heroes I

Chess – A Mania in Black and White

Elever på Aalborg Katedralskole har gennem det sidste skoleår arbejdet med temaet SKAK under vejledning af billedkunstneren Søren Elgaard og lektor Henrik Juhl Andersen. Resultaterne vises dels i Husets Galleri, samt på Aalborg Katedralskole. Dertil afsløres en større udsmykning på to af Aalborg Katedralskoles gavle.

Program:

15.15: Der bydes velkommen Velkommen i gårdhaven på Huset Hasserisgade med musik af elever fra Aalborg Katedralskole, som har lavet en musical over emnet SKAK. Herunder bydes på en lille forfriskning.

Henrik Juhl Andersen og Søren Elgaard fortæller om projektet.

15.30: Jes Lunde, kulturrådmand ved Aalborg Kommune holder åbningstalen.

15.45: Afsløring af udsmykningsprojektet Aalborg Katedralskole

16.00-17.00: Udstillingerne er åbne Husets Galleri og på Katedralskolens multisal, A212 og A312 og der lægges op til skakspil med megabrikker med Aalborg Skakforening 1889 og i gårdhaven Huset

 

HEROES I.

BENT LARSEN (1935-2010) var elev på Aalborg Katedralskole fra 1950-52. Han var Danmarks første stormester i skak og var gennem en årerække rangeret blandt verdens bedste skakspillere.Han var også en glimrende formidler og talsmand for skakkens udbredelse i Danmark og i udlandet. Skakspillet har mange aspekter både psykologisk, socialt og historisk, hvad elevernes arbejder også afspejler.Det stammer formentlig fra Indien og nåede til Norden allerede i vikingetiden. Det var senere i 1800 tallet et populært spil i cafeerne i storbyer som Paris og Berlin. I Aalborg blev der stiftet en Skakforening tilbage til 1889. Den eksister i bedste velgående og formanden Bjarne Sønderstrup har også deltaget med inspiration til undervisningsforløbet. Skoleskakken er populær og bekræfter, at skakspillet fascinerer og udfordrer evnen til koncentration.

På den store udsmykning ses både et portræt af Bent Larsen, samt et stort skakspil, hvor brikkerne er specielt designet af Søren Elgaard. Udsmykningen er teknisk lavet til at kunne modstå det danske klima og vil også kunne ses udenfor skolen.

Det er tanken de kommende år, at fortsætte rækken af udsmykninger med andre HEROES, som har været elever på Aalborg Katedralskole.Blandt andre modstandsgruppen Churchill Klubben, digteren Morten Nielsen og arkitekten Jørn Utzon.

_______________________________________________________________________________

Billedkunstneren Søren Elgaard er født i Aalborg i 1951. Han har lavet adskillige større udsmykninger i Aalborg. Bl.a. den store murudsmykning på Hedegaards silo på Aalborg Havn ” Det røde bånd” i samarbejde med Tech College. Han har også malet udsmykningen på portnerhuset ved den gamle Eternitfabrik. Hertil udsmykninger på Aalborg Universitet og Amtsgaarden. Han debuterede i 1973 på Kunstnernes Efterårsudstilling og er medlem af Vrå-Udstillingen og Den Frie Udstilling.

www.sorenelgaard.dk.

________________________________________________________________________________

Henrik Juhl Andersen er født i 1963 i Aalborg. Han har været lektor ved Aalborg Katedralskole har været lektor i billedkunst, historie og arkitektur og design siden 1996.Han har taget initiativ til flere elevudstillinger i det offentlige rum blandt andet på Kunsten og Kunsthal Nord og den store udsmykning på Frihedens Plads, Vesterbro 99. lavet i anledning af Churchill Klubbens 70 års jubilæum. Henrik Juhl Andersen er også billedkunstner og udstiller under navnet Hvidbjørn. Ligeledes har han samarbejdet med fotografen Lars Horn under kunstnernavnet Horn/Andersen.

________________________________________________________________________________

2 Comments

  1. Arne Dan Fjordside

    Lyder meget spændende – kan desværre ikke komme i morgen. Vil glæde mig til at se portrættet af Bent Larsen.
    Vil i øvrigt gøre opmærsom på, at Jan Løfberg netop har udgivet bogen “Larsen – Bind II Verdensmesterdrømme 1966-1972” på godt 1100 sider!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights