Formandens beretning til generalforsamlingen 10/6 2014

 

Aalborg Skakforening af 1889, formand Bjarne Sønderstrup

Formandens beretning til generalforsamlingen 10/6 2014

Dette års beretning skal stå i jubilæets tegn. Vi kan som den ældste eksisterende skakklub i Danmark fejre 125 års jubilæum, idet den ældste klub København Skakforening fra 1865 trist nok ikke eksisterer længere som selvstændig klub. Vi har længe kunnet smykke os med titlen ’provinsens ældste’ og Danmarks næstældste, men nu er vi altså også landets ældste. Nok om det. Beretningen vil sædvanen tro starte med opsummering af resultater, og her kommer holdresultaterne i første række.

Førsteholdet skulle igen prøve at spille i 1.division efter et par år i 2.division. Vi var jo rykket op sidste år, og det var med lidt bange anelser, at vi indledte sæsonen, idet modstanderne så temmelig frygtindgydende ud på papiret. Alle klubber har jo et par stærke spillere i toppen, gerne en IM eller en FM. Længere nede på holdene kunne vi bedre være med rent ratingmæssigt. Så taktikken måtte være at tage stødet af i toppen, for så at skrabe pointsene hjem i bunden?!

Holdet bestod af

 1. John Nyholm
 2. Michael Øe
 3. Søren Andersen
 4. Kim Houlberg
 5. Finn Winther Nielsen
 6. Jørn Bach Hansen
 7. Jacob Würtz
 8. Bjarne Sønderstrup

I forhold til året før, så ønskede Jørgen Nielsen kun at være reserve, men til gengæld havde Michael Øe valgt at melde sig under fanerne. Efter mange år i Randers, og heraf flere som førstebræt, så var det en kærkommen forstærkning. Michael har boet mange år i Gistrup, så det var også naturligt nok at spille for os (omsider!). Nye på holdet var desuden Søren og Jørn. Nye og nye..? Men i hvert fald comeback til begge. John skulle som klubmester have fornøjelsen af førstebrættet som regerende klubmester og højest ratede spiller. Ellers gav holdopstillingen lidt sig selv.

Vi startede ud med et ærgerligt nederlag til et andet oprykkerhold fra Springeren Kolding. 3-5 var noget misvisende, idet Jacob formåede at formøble en stilling, hvor han havde fået foræret en ren officer. Nå, nu skal jeg ikke hænge enkeltspillere ud, men Jacob kan tåle det, og jeg selv har heller ikke noget at prale af senere hen i turneringen. Nederlaget slog os dog ikke ud og vi kom pænt igen i næste runde med en flot 5-3 sejr over den anden oprykker fra Silkeborg. Dernæst kom et par 3-5 nederlag mod Evans og Frem, Odense. Men vi var slet ikke hægtet af, idet Kolding og Silkeborg tabte større, og da vi vandt 5-3 over SK1968 2 i 5.runde, så kunne vi begynde at vejre morgenluft. I øvrigt skulle vi have vundet større over 68, der stillede med tre reserver fra toppen, og hvor jeg på skammeligste og traumatiserende vis tabte et ellers flot parti. Da vi også overlevede 6.runde mod Viborg med et hæderligt, og heldigt nederlag på 3½-4½, så kunne vi redde med endnu et 3-5 nederlag til oprykkerne fra Esbjerg i sidste runde. I denne runde fik jeg nærmest et deja-vu, idet Peter Lysbergs modstander holdte op med at notere i tidnøden, ligesom det skete for et par år siden i skakligaen mod Nordkalotten. Dengang ankede jeg helt til Skaknævnet, men fik ikke medhold i, at man skulle kunne vinde partiet hvis modstanderen beviseligt ikke overholdt sin noteringspligt. Denne gang påpegede jeg overfor kamplederen, at Peters modstander ikke havde noteret i mange træk under tidnøden, og krævede at han skulle ajourføre sin noteringsliste i sin egen opsparede tid. Da røgen var lettet og vi kunne se, at remissen i Peters parti var rigeligt til at sikre eksistensen i divisionen, så gjorde jeg ikke mere ved sagen. Nederlaget mod Esbjerg var dog unødvendigt, men det var ligegyldigt. Vi sikrede os en sæson mere i 1.division med 25½ points og en 6.plads. Taktikken med at det var bunden, der skulle sikre pointsene holdt ikke helt. Dertil scorede Michael og Søren på 2. og 3.bræt alt for godt! Begge fik imponerende 4½ af 7 mod rigtig gode modstandere, og det gav foruden ratinggevinster på h.h.v. 46 og 37 points også en god moral til holdet. Vi havde også en superreserve i Peter Lysberg, der scorede 3½ af 5, så vi var trods alt gode nok på bunden(!).

2.holdet spillede i 2.division gr. 4 og her vil jeg gøre referatet lidt kortere, for ikke at tvære for meget rundt i, at holdet sluttede på en 7. og dermed en nedrykningsplads. Holdet fik ellers en rimelig start, men i 4.runde løb det ind i et 1½-6½ nederlag til Kjellerup, der ellers sluttede nederst i tabellen. En pæn 5½-2½ sejr over SK68 3 i næstsidste runde hjalp ikke, idet de suveræne vindere fra Herning slog os 6½-1½ i sidste runde. Men en fin indsats af holdet, der leverede flere bemærkelsesværdige resultater undervejs. Især strålede veteranen Peter Juul Pedersen på førstebrættet med 4½ points mod stærke modstandere og et ratinghop på 37.

Årets mesterrække havde igen i år deltagelse af både klubbens 3. og 4.hold. 3.holdet vandt gruppen med 31 points, mens 4.holdet sluttede på 18 points og en 6.plads. I år var der således lidt mere forskel på holdenes styrke og resultater end i tidligere sæsoner. 3.holdet var godt spillende og 1.pladsen var temmelig sikker med 4 points ned til nr. 2 fra Aars/Nibe. Og igen i år skal vi ikke tage det så tungt at 2.holdet rykkede ud fra 2.division. Til næste sæson skal vi igen-igen have to søndagshold, og det skal blive ligeså ’sjovt’ at stille disse, som det plejer!

Vi havde også igen 3 hold med i A-rækken, Aalborg 5, Aalborg 6 og Aalborg 7. 5.holdet fik 15 points og en 4.plads, mens Aalborg 7 fik 10 points og en 6.plads. Aalborg 6 måtte nøjes med 9 points og en 7.plads, men værst for Pers hold 6.hold var nok, at 7.holdet kom foran og dermed fik håneretten.

Mads har indført en fin holdstatistik på vores hjemmeside, og den vil jeg fremhæve her:

Holdstatistik for Aalborg Skakforenings spillere i sæsonen 2013/14:

Bedste procentuelle score (mindst tre spillede partier):

1. Erik Højfeldt: 90% (4,5/5)

2. Hans Engen: 86% (6/7)

3. Alexander Eeg Jensen: 78% (7/9)

4. Finn Bjørn: 75% (3/4)

5. Sune Kovshøj: 71% (5/7)

Mest over forventet score:

1.Alexander Eeg Jensen: +2,27

2. Michael Øe: +2,17

3. Henrik Sigvardsen: +2,08

4. Søren Andersen: +1,83

5. Hans Engen: +1,59

Mest benyttede spillere:

1. Kurt Pedersen: 12 partier

2. Alexander Eeg Jensen: 9 partier

3. Per Jacobsen: 8 partier

I alt benyttede klubben 52 spillere i sæsonen.

Af den fremgår det, at Erik Højfeldt vinder topscorerpokalen. Alexander vil nok ærgre sig over, at han stillede op som reserve for 2.holdet, hvor det blev til de eneste nederlag. På 3.holdet scorede han 7 af 7!

Aalborg blev nordjyske pokalmestre 2014

Stævnet var flyttet fra efteråret til foråret. Dette betød at vi faktisk ikke har fundet en pokalmester for 2013. Aalborg Skakforening repræsenterede dog hovedkredsen ved finalestævnet i Odense i pinsen 2013 i både eliterækken og bredderækken, som vindere af stævnet i efteråret 2012. Vores indsats ved finalestævnet var ikke imponerende, og selv vi stillede med både breddehold og veteranhold, så gjorde de det ikke meget bedre. Men vi havde som sædvanligt en hyggelig tur, og det er trods alt det vigtigste.

Lørdag 22.marts var der 6 hold der dystede i Aalborgs lokaler. Aalborg stillede med de fire, mens Nørresundby og Skørping hver med ét. Aalborg 1 bestående af Michael Øe, Søren Andersen, Finn Winther Nielsen og Bjarne Sønderstrup vandt turneringen med 17 points. 2.pladsen fik Aalborg 2 med 15,5. For 2.holdet blev Sune Kovshøj topscorer med 5 af 5, som den eneste i hele stævnet.

Vi er netop vendt hjem efter finalestævnet pinsen 2014 i Odense. Vi havde igen 3 hold med. John Nyholm, Søren Andersen, Peter Lysberg og Sune Kovshøj udgjorde elitetropperne, mens Alexander Eeg, Steve Dahl, Per Jacobsen og Ellen Kakulidis stod for bredden og Bjarne Sønderstrup, Kurt Pedersen, Arne Fjordside og Hans Peter Rasmussen dannede seniorholdet. Resultaterne er bestemt ikke noget at skrive hjem om. Vi kunne dog hovere lidt over, at vi i seniorrækken sluttede foran Nørresundby, og så nævner vi ikke, at vi fik gratis points som oversidder i én runde på grund af ulige antal hold i gruppen. Og så skal jeg heller ikke undlade at prale lidt, når det for en gangs skyld går mig godt personligt. Jeg scorede 3 af 4 på førstebrættet og ærgrer mig stadig over ikke at have fået fuldt hus, som jeg burde have fået i det fjerde parti.

I de individuelle turneringsdeltagelser starter vi med Politiken Cup 2013, hvor Søren Andersen og Per Jacobsen deltog med fine præstationer. Det er sjovt når man kan følge sine klubmedlemmer på nettet, og Søren leverede seværdige partier flere gange. Søren fortsatte til First Saturday i Budapest, og her kunne vi igen følge flere partier på nettet. Også her leverede Søren en pæn præstation med 6 points og en ratingfremgang på 30.

Carl Johan Andersen og Kurt Pedersen deltog i Horsens lang weekend i juli 2013. Uden det store resultat, men med fine beretninger og partier på hjemmesiden.

Aalborg Byturnering 2013 blev spillet i august/september på skift i Aalborg og Nørresundby. Vi havde 15 deltagere med, og det var glædeligt at se, at der var 40 med samlet. I mesterklassen var vi endda i overtal med 5 spillere, hvis vi tæller Michael Øe, som dengang godt nok stod som Randers-medlem.

Og så vandt vi endda bymesterskabet hjem til klubben for første gang i lang tid. John Nyholm Hansen scorede flot 5 points foran flere stærke spillere. Stort tillykke til John med titlen og ratingfremgangen (nyt DSU-tal: 2130). Også i Basis 1 og Basis 4 var der topplaceringer til Aalborg-folk. I Basis 1 vandt Carl Johan Andersen gruppen med 3½/6 og bedre korrektion end Arne Hove og Niels Christian Davidsen. Og i Basis 4 blev Lars Erik Lytzen en sikker vinder med 5/7 foran Henrik Sigvardsen med 4½. Godt gået med topplaceringer til klubbens spillere i 3 af Byturneringens 5 grupper!

I oktober 2013 var Aalborg Skakforening været fornemt repræsenteret ved et stor internationalt skakmesterskab, idet Ellen Kakulidis spillede med ved Ungdoms-EM i Montenegro – en 9 runders turnering inddelt efter alder og køn. Ellen deltog i gruppen for piger under 16 år (65 deltagere), og endte i det hårde selskab med bl.a. 9 titelholdere med en score på 2/9. Det lyder måske ikke af meget, men ratingsnittet blandt Ellens modstandere var 1756, så set i det lys, er Ellens præstation absolut godkendt. Og mon ikke Ellen fik en stor oplevelse med sig hjem?

I Løvfaldsturneringen i Skørping havde vi 3 deltagere med: Carl Johan Andersen, Per Jacobsen og Poul Davidsen, men jeg kan ikke finde resultaterne, så man må gerne meddele, hvis jeg har overset en præmietager eller to?!

I CXU Nytår/KM 2013/Øbro Nytår deltog Søren Andersen og Ellen Kakulidis. Søren tabte lidt rating, men til gengæld vandt Ellen hele 74! Og Ellen fortsatte ved pige-DM og vandt A-gruppen, og kan dermed kalde sig Danmarksmester!! Og det gav en deltagelse ved NM i april på Island. Igen en stor oplevelse, men det var svært at opnå store resultater mod den hårde modstand. Men fantastisk, at man kan opnå så meget igennem skak!

Og så er vi nået til DM 2014 som vi arrangerede sammen med Skørping Skakklub, der også har jubilæum. Spillestedet var på Comwell Sport Rebild Bakker, der viste sig at være meget velegnet til formålet. Især spillesalen, et stort auditorium med landsholdsklassen på scenen og 150 spillere placeret op ad reposerne, var et imponerende skue. Så havde vi måske rekord med live-transmission af 38 partier og i det hele taget en god stemning i smukke omgivelser. Samarbejdet med Skørping var også en fornøjelse og jeg vil gerne takke alle hjælpere for en fantastisk indsats. Vi har kun fået ros og anerkendelse fra alle sider, så turneringen kan derfor godt ses som en flot markering af vores jubilæum.

Resultatmæssigt kan vi også godt være indsatsen bekendt. Jacob Würtz vandt 1.præmie i G5 gr. 1, Morten Thor Rasmussen 4.præmie i Kort Påske 1, Kurt Pedersen 3.præmie i veteranklassen, Sune Kovshøj 5.præmie i G7 gr. 1, Johan Holmstrøm 2.præmie i G7 gr. 2, hvor Per Jacobsen opnåede ratingpræmie og endelig vandt Ellen Kakulidis 4.præmie i Kort Påske 2 gr. 2.

I Bededagsferien tog 4 mand afsted til en hurtigskak turnering i Aarhus. Sune Kovshøj, Bo Torpegaard, Thor Rasmussen og Alexander Eeg hentede en fin 3 plads i deres rating gruppe (1 point fra præmie). Godt initiativ. Det glæder mig at vore medlemmer kan arrangere sådan en tur af sig selv!

I Nørresundby Bank Forårsmesterskab 2014, der lige er sluttet, havde vi igen 5 deltagere med. Her fik Henrik Sigvardsen 2 præmie i basisgruppe 2.

Himmerlandsmesterskabet 2014 er netop afsluttet og her fik vi endnu et mesterskab til klubben. Sune Kovshøj fuldførte sit imponerende comeback og sejrede med 5½ points foran flere navnestærke Nørresundby-folk som Jørgen Jørgensen, John B. Nielsen og Jens Jørgen Christiansen og som han alle slog. Først klubmester og nu Himmerlandsmester!  Vi havde i alt 9 deltagere med i turneringen, men vi gjorde desværre ikke så stort et indhug i præmiepuljen dennegang.

Sæsonens nordjyske Hurtigskak Grand Prix stævner havde også deltagelse fra Aalborg, om end ikke så flittig som foregående år. Ej heller hentede vi tilsvarende mange præmier.

juniorfronten har vi mærket en lille fremgang, idet Hans er ved at få gang i et nyt kuld. Vore få spillere har været flittige og succesfulde i Junior Grand Prix turneringerne. Sæsonens sidste Junior Grand Prix fandt sted i Skørping lørdag d. 12/4 – samtidig med DM blev skudt i gang i Rebild. Fra Aalborg deltog Martin F. Nielsen i øverste gruppe og scorede 6/7 og en førsteplads. Det var Martins sidste Junior Grand Prix, idet han nu endeligt er overgået til seniorstatus. I Gruppe 3 var Aalborg godt repræsenteret af Kathrine Eskildsen, Ture Jungberg Nielsen, Aryan Bannerjee, Aparna Bannerjee samt Tobias Larsen.  Ture scorede andenpladsen og Aparna samt Tobias en delt 3. plads. Og endelig var Freja og Rasmus med i begyndergruppen, og her blev det til en 1. plads til Freja J. Nielsen og en 2. plads til Rasmus. Lad os håbe at de nye unge kan være med til at præge foreningen fremover.

Tak til juniorleder Hans Engen og til Preben Nielsen for fine referater og engagement på hjemmesiden.

Årets fiduspokal, som går til spilleren med den største ratingfremgang, bliver denne delt mellem Ellen Kakulidis og Sune Kovshøj. Egentlig troede jeg at Sune var suveræn vinder på grund af sit imponerende comeback fra 1916 ved sæsonens start til nu 2058 efter Himmerlandsmesterskabet. Men så kom jeg til at kigge på Ellens ratingfremgang fra 1446 til nu 1629, i alt 183 frem. Ellens præstationer har bare været uden for Aalborg, men det gør dem sandelig ikke mindre imponerende. Vi synes begge skal hædres her i aften.

Klubmesterskabet for sæson 2013-2014 blev vundet af Søren Andersen og Sune Kovshøj. Søren vandt efterårsturneringen på deling med Michael Øe, men her vandt Søren omkampen. Sune vandt forårsturneringen, der blev spillet som en 9-runders schweizerturnering. Stort tillykke til begge.

Jeg vil slutte beretningen med at sige tak til den øvrige bestyrelse og andre gode kræfter.

Som nævnt fylder vi 125 år og jeg synes allerede vi har taget godt hul på jubilæumsåret og markeret os rundt omkring. Vi planlægger at Larsen mindeturnering i efterårsferien også bliver et jubilæumsarrangement sammen med Nørresundby Skakklub, som fylder 80 år. Og mon så ikke vi skal markere fødselsdagen med en fest i december? I hvert fald ser fremtiden lys ud for den gamle hæderkronede klub.

Præmietagere i klubturneringen 2013-2014:

Efterår: (7 runder)

Mesterklassen:

1.-2.: Søren Andersen og Michael Øe, 5½

3.-5.: Henrik Lunden Kristensen, Peter Juul Pedersen og Bjarne Sønderstrup 3½

Basis 1:

 1. Bo Torpegaard 5
 2. Torben Winkler, Kurt Pedersen, Preben Nielsen, Mads Leth og Arne    Fjordside, 3½

Basis 2

 1. Alexander Eeg Jensen, 6
 2. Karl Henrik Laursen, 4½

Basis 3

 1. Uffe Kristensen, 6
 2. Orla Olesen, 5½

Forår: (9 runder, 28 deltagere)

Ratingruppe > 1900 (5 deltagere)

 1. Sune Kovshøj, 7 points
 2. Bjarne Sønderstrup, 6½
 3. Søren Andersen, 6
 4. John Nyholm Hansen, 6

Ratingruppe 1600-1900: (10 deltagere)

 1. Bo Torpegaard, 6½
 2. Karl Henrik Laursen, Morten Thor Rasmussen og Mads Leth, 5½

Ratingruppe 1300-1600: (7 deltagere)

 1. Jesper Thomsen, 5
 2. Poul Davidsen, 4½

Ratinggruppe < 1300: (8 deltagere)

 1. Leif Kræmmergaard, 3½
 2. Bo Schjødte og Lars Lytzen, 3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights