Politiken Cup – Runde 5-6

De seneste to runder i Politiken Cup har budt på op og nedture for Aalborg Skakforenings tre spillere. Jacob Würtz vandt med de hvide i 5. runde over endnu en tysker: Ulrich Gebhardt (2222). I en katalaner, hvor Jacob dobbeltfianchetterer løberne vinder han en bonde i midtspillet. Det efterfølgende tårnslutspil med en enkelt merbonde ser temmelig remisagtigt ud, men et par unøjagtigheder fra tyskerens side resulterer i en flot gevinst til Jacob. I 6. runde mødte Würtz med sort Lars Aaes Nielsen (2233) fra Nordkalotten. I en franskmand rokerer hvid og sort til hver sin side, men på trods af det er der ikke så meget aktion i partiet, og det ligner en remis. I slutspilsfasen med to tårne, en springer og lige mange bønder på hver side, har Jacob en god taktisk chance. Trækket 21.-h6! vinder en bonde til Jacob, idet bonden på f7 er forgiftet.  Uheldigvis spiller Würtz 21.-Sf3? Som i stedet taber en bonde og dermed partiet. Ærgerligt. Jacob har nu 3½/6, hvilket er mere end 1½ over forventet! I 7. runde skal Jacob have sin yndlingsret: hvid mod en tysker! Denne gang en på 2178.

Rulle-Per vandt i 5. runde over en nordmand med 1157, hvilket var forventeligt. Partiet var godt spillet af Per hele vejen igennem. Med hvid spiller Per den sædvanlige Larsen åbning 1.b3, og normanden vælger den tvivlsomme plan at placere sin dronning på f6 i den farlige a1-h8 diagonal. Det koster ham først nogle tempi, senere nogle bønder og efter 40 træk partiet. I 5. runde mødte Per med sort FM Daniel Andersen (1815) fra Frederikssund Skakklub. Altså en FIDE-mester – ganske vist en lavt ratet en af slagsen, så måske var chancen der for Jacobsen til at få sin første titelholder-skalp. Partiet lignede nu længe en hvid lektion til Per i, hvordan man spiller positionelt. Per slipper hæderligt fra åbningen, men bliver langsomt presset tilbage. I træk 20 laver Per et ukorrekt officersoffer, og vejen til et sikkert tab ser ud til at være banet. Men så sker det utrolige. I en stilling, hvor Fritz proklamerer +8,5 i FM’erens favør finder Per et mat-tema. En sidste chance, og selvom modstanderen har adskillige muligheder for at rede sig ud af situationen og hjemtage det trods alt stadigt vundne parti, overser han Pers trusler, og hvids 35. Dd5?? Er den afgørende fejl. Per afslutter skalperingen af FM’eren med 36.-Dg2#. Per har dermed 3/6 mod en forventet score på 2,1. I 7. runde venter en dansk spiller med 1878 på Pers 1.b3.

I 5. runde tabte Mads med hvid til en norsk mesterspiller. Åbningen var på trods af afbytningsvariant i fransk alt andet en remisagtig. Rokade til modsatte sider, og bondestorm på de to fløje. 16.bxc6 er en fejl af Mads, og en ellers lovende stilling bliver omdannet til noget rod, der kun vanskeligt kan holdes. Nordmanden regner godt og sætter mat i træk 35 i en stilling, hvor Mads ellers har fået en ekstra dronning på brættet. I 6. runde spillede Mads igen fransk – denne gang med sort mod Jes West Knudsen (1859) fra Allerød. Modstanderen viser sig at være temmelig teorikyndig og spiller i åbningen en meget uortodoks men original ide af Nakamura fra et parti mod Seirawan. Mads forsøger at hænge på, men netop som sorts stilling er på vej til at bryde sammen, taber hvid en kvalitet, og stillingen bliver ekstremt uklar. Sort ender op med at have dronning plus to tårne og tre bønder mod dronning, ét tårn og syv bønder. Begge farvers forsvarsskanser er gennemhullede, og i tidsnøden tages remis ved trækgentagelse. Mads har dermed 2½/6 mod en forventet på 1,9. i 7. runde spiller Mads hvid mod en nordmand på 1928. Om alt går vel skal han smage på en ’Blackmar-Diemer’ gambit: 1.d4 d5 2.e4?!

Alle partier kan som sædvanligt gennemspilles på Politiken Cups hjemmeside.

3 Comments

  1. Ideen med Sf3 var at jeg ville vinde en af bønderne på 4. række – en fin ide, hvis det ikke var fordi, at der er mat i bunden. Mit spil er lidt ustabilt, svingende mellem fine præstationer mod Svane og Dr. Gerbhardt og den rene ynk – se partiet mod Mads Hansen – eller rettere sagt: lad for Guds skyld vær. Jeg er tilsyneladende begyndt at samle mine fejl sammen i små portioner, som jeg så fyrer af. Heldigvis har en nærmere undersøgelse vist at 22-2300 folk også laver fejl.

    Bemærk den unge Svanes øvrige resultater :0)+)

  2. Dejligt med lidt skakliv igen – men allerbedst når vi vinder!! Håber alle har en god sommer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights