Knebent nederlag til Aalborg 2

Aalborgs 2. hold tabte søndagens opgør i 2. division med mindst mulige margin til Jetsmark 2 i en kamp, hvor det ligeså vel kunne være endt med en kneben sejr.

På 1. bræt havde Peter Juul hvid mod Tommy Nielsen. Peter kom lidt skidt fra åbningen men fik rettet op på besværlighederne i midstspillet og tilbød remis i en stilling, hvor han måske stod en smule bedre, og Tommy tog imod.

På 2. bræt spillede Christian Volmer dagens længste parti med sort mod Tobias Hoffmann. Rossolimo-Siciliansk. Tobias vandt en bonde i midtspillet og så ud til at have godt fat i vor Aalborg mand, men i slutspillet, hvor Christian havde T+L+4 bønder mod T+S+5 bønder vandt han pludselig bonden tilbage og tilbød remis. Det afslog Tobias, hvorefter Christian pressede godt på og faktisk kom ud i noget, der måske kunne vindes. Tobis ofrede sig dog til en stilling, hvor Christian havde en løber i overskud – men desværre med den gale randbonde. Remis.

På 3. bræt mødte Lysberg sin overmand i Lasse Luther. Undertegnede så ikke helt, hvordan det gik til, men forholdsvis hurtig kom Peter til at stå meget skidt, og Lasse havde ikke problemer med at køre sejren hjem. Luther er jo heller ikke Hr. Hvemsomhelst. I foråret scorede han et kandidatresultat i Nørresundby Bank Cup, så forhåbentlig kommer vi til at se den unge Jetsmark-spiller i Kandidatklassen til DM i påsken.

Heller ikke på 4. bræt blev det til point for Aalborg. Carl Johan tabte med de sorte til Tommy Clausen. Også her gik det ret hurtigt ned ad bakke for Aalborg.

Mere lovende så det ud på 5. bræt, hvor Thomas Søndergaard spillede hvid mod Lasse Simoni. Thomas stod godt længe. Han havde fint fat i sorts kongestilling med kig på f7 og en række svage felter omkring majestæten. Simoni forsvarede sig dog præcist og afviklede støt og roligt til et meget lige slutspil med tunge officerer og løbere, hvor Thomas lod sig presse for langt tilbage og pludselig stod til tab. Ærgerligt.

På 6. bræt vandt Bo med sort ret smertefrit over Morten Randrup i siciliansk. Bo kom hurtigt til at stå så godt, det lignede en sikker gevinst. Det tog dog alligevel en del træk, før hele pointet kom i hus. Måske fordi Bo (til Mortens store overraskelse) undlod at tage en mere eller mindre gratis officer undervejs. Men Bo vandt altså alligevel.

På 7. bræt spillede undertegnede hvid mod Jetsmark-formanden Bjarne Søndergaard i en eller anden udgave af slavisk. Jeg var fint tilfreds med stillingen efter åbningen og troede omkring træk 15, at jeg skulle til at lave ravage i c-linjen med mine doblede tårne. Bjarne fandt dog et stille Dc7 som holdt sammen på det hele og mere til – det tvang mig til at afvikle til en stilling, hvor jeg havde en halvskidt løber mod en dynamisk springer. Herefter tog vi remis i træk 23.

På 8. bræt havde Thor sort mod Merete Hoffmann. Efter åbningen så det meget lige ud, men Thor fik presset en minimal fordel ud af stillingen og der blev afviklet til et bondeslutspil med lige mange bønder, hvor den ene af Meretes bønder dog var isoleret. Thor spillede præcist og kom frem til nedenstående stilling:

Dejligt med lidt held i den rigtige retning!

Altså endte matchen 4½ – 3½ til hjemmeholdet. I den samlede stilling i 2. division efter 3. runder, holder Aalborg 2 sig lige akkurat over nedrykningsstregen. Men en vis legemesdel hænger ganske tæt på vandskorpen, og det næste opgør i 4. runde på hjemmebane mod Kjellerup ligner et nøgleopgør, der simpelthen bare skal vindes, hvis vi skal forblive i divisionen.

8 Comments

 1. Jan Peter Lysberg

  Lige et tillæg: Enig Lasse er en rigtig god spiller og en flink fyr. Men at jeg valgte at sælge en bonde og partiet i træk 19 siger intet om stillingen. Computeren giver mig fordel, ganske vist så lille som den slags nu kan måle. Bondetabet kom efter, at far regnede en smart mat variant ud. Varianten var korrekt med den lille undtagelse, at jeg går mat trækket før 🙂

 2. Morten Thor Rasmussen

  fortsættelsen kører nu: Kf3? Kd4 g4 hxg Kxg gxh Kxh Kxe og hvid giver op da f-bonden går i mål

  1. Ok. Rettet. Godt spillet!

 3. Jan Peter Lysberg

  Meget mere interesseret om bonde slutspillet er remis, eller bare vundet for sort. Præmis: remis uden bønder på D-fløjen. Thor spiller helt gratis sin bonde til b4 !! Har hermed ekstra to tempi at lege med. Hvis det bare er vundet – perfekt – Men tårn slutspillet giver vel også forhåbninger ?

 4. Ellen Kakulidis

  Interessant stilling mellem Merete Hoffmann og Thor Rasmussen inden g5, da sort har 3 tempo træk. 1.-g5?? er forhastet, da det taber direkte.

  Det fremgår ikke i artiklen om stillingen efter 2. g3-g4 er remis eller vinder. Den sorte stilling er tabt!

  Uddybende forklaring:

  1.-g5?? 2.g4! hvilket skaffer hvid en fribonde i h-linjen. Varianterne er: 2.-gxh4 3.gxh5 og man bemærker at hvids konge er i h-bondens kvadrat, hvorimod sorts konge er udenfor fx 3.-f5 4.h6 Kf6 5.e5! – hvid vinder.
  Hvis sort i stedet forsøger 2.-hxg4 3.h5 Ke6 4.Kf2 Kf7 5. Kg3 Kg7 6. Kxg4 Kh6 7.Kf5 Kxh5 8.Kxf6 – hvid vinder da han forvandler med skak.
  Forsøger han sig i stedet med: 7.-Kg7 vinder hvid med 8.e5!fxe5 9.Kxg5 med den fjerne fribonde.

  Det rigtige træk i stillingen er derfor: 1.-g6! 2.Kf3 Kd4 3.Kf4 a6 (tempotræk) 4.Kf3 g5 – sort gevinst da der ikke længere er fiduser med g4, da man kan spille hxg4 med skak.
  Hvis hvid i stedet forsøger: 2. Kd3 g5! da hvids Konge nu er udenfor kvadratet og hvid derfor ikke længere har tricks med g3-g4. Hvid er derefter tvunget til 3.Ke3 gxh4 4.gxh4 a5! 5.Kd3 Kf4 – sort vinder
  Hvis 5.Kf3 spilles der f5! 6.exf5 Kxf5 – sort har oppositionen og vinder let.

 5. Jan Peter Lysberg

  Hans Engen. Her har du det bedste undervisnings materialer til de bedste elever – ja til alle i klubben. Giv de unge 30 min til at spille sort, og derefter det samme med hvid. Og tak til Ellen. Du bliver lige med det vons bare rigtig god.

 6. Jeg er meget enig om imponeret af Ellens analyse af 1.-g5? 2. g4. Men hvis sort ikke spiller 1.-g5 vinder ‘Alt’ så ikke bare.

  Med ‘Alt’ f.eks. 1. -a6, 1-.g6 samt 1.- Ke6 og 1.-Kd6 for at lave ‘tretakantsmanøvre’ og få samme stilling med hvid i trækket, hvis man synes det er for tidligt at bruge alle fritrækkene med bønderne )

 7. Morten Thor Rasmussen

  Ja g5 var godt nok noget af en buk efter et ok afviklet lige bondeslutspil. bonden er forresten også på g6 i brætstillingen, så det “spildtræk” er der ikke for at lave en ventemanøvre, men vi har jo som sagt a6 i stedet. Om det bare vinder er jeg dog ike helt sikker på, har ikke lige regnet på kapløbet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights