Formandens beretning til generalforsamlingen 28/5 2013

Jeg vil starte med at bede forsamlingen rejse sig og mindes vores stærkeste skakspiller, IM Erik Pedersen, der i det forgangne år døde i alt for ung en alder, 54 år. Jeg fik lov at skrive mindeord i Skakbladet, og dem vil jeg henvise til. Vore menige medlemmer kendte nok ikke Erik så meget fra klublivet, da han jo boede i Thisted, men vi havde dog den glæde at opleve Erik en 5 års tid på førsteholdet i Skakligaen, og os der kendte ham, vil vide, at vi havde med en ualmindelig rar person at gøre, udover at han selvfølgelig var en ualmindelig stærk skakspiller. Æret være hans minde!

Efter et par års deroute fik vi forrige år standset elevatoren, og minsandten om vi ikke fik den til at køre op igen ved at vinde 2.division gruppe 4 i netop forløbne sæson. Der var ikke meget tilbage af det Aalborg-hold, der spillede i Skakligaen indtil 2010. Det var derfor ’back to basics’, og så ellers benytte spillere, der efterhånden gennem mange år har repræsenteret foreningen. Eksempelvis var Jørgen Nielsen med, da Aalborg i 1963 rykkede op i den daværende øverste række, 1.division, og Kim Houlberg og jeg selv var med, da vi rykkede op i 2.division i 1974. Holdet bestod af

1. Jørgen Nielsen
2. John Nyholm
3. Kim Houlberg
4. Jacob Würtz
5. Bjarne Sønderstrup
6. Finn Winther Nielsen
7. René Rasmussen
8. Jens Johan Christensen

På forhånd var gruppen meget jævnbyrdig. Det interessante var jo, at vores 2.hold var rykket op i samme række, så jeg vil her i referatet behandle dem samlet. 2.holdet bestod af:

1. Jørn Bach Hansen
2. Søren Andersen
3. Bo Torpegaard Jensen
4. Peter Juul Pedersen
5. Peter Lysberg
6. Sune Kovshøj
7. Chr. Volmer Nielsen
8. Thomas Høj Jensen

Førsteholdets styrke lå i, at der på holdet kun var en ratingforskel på 57 mellem bræt 1 og bræt 8, og vi forventedes dermed at kunne score mere på de sidste brætter. Scoren på 32½ points kan ikke just siges at være imponerende, men lå trods alt kun ca. et point under den forventede. Sejren blev grundlagt i 2.runde, hvor vi med det fornødne held hev en storsejr på 6½-1½ hjem mod Thy. I de øvrige runder tabte vi to knebne sejre og vandt resten og lukrerede ellers på, at de øvrige slog hinanden på kryds og tværs.
2.holdet fik efter en hæderlig start, hvor de formåede at drille førsteholdet med et knebent nederlag 3½-4½, et dumt nederlag i tredje runde mod Skive på 2-6. Det forvandt de sig aldrig helt over, og selv om de hjalp førsteholdet gevaldigt med en sejr over Randers, tak for det, så kunne de ikke undgå nedrykning. Af individuelle resultater skal fremhæves topscorer på 1.holdet, Finn Winther Nielsen med 6 af 7 samt John Nyholm med 4½. På 2.holdet scorede Chr. Volmer 5 af 6 og Søren Andersen 4½ på det svære 2.bræt. Især bemærkes der meriterende sejre over Arne Christiansen fra Randers og veterandanmarksmester Poul Erik Nielsen fra Holstebro.

Årets mesterrække havde i år deltagelse af både klubbens 3. og 4.hold. 3.holdet vandt efter en spændende afslutning gruppen med 27½ points, mens 4.holdet sluttede på 22 points og en 5.plads. 4.holdet chokerede ellers ved at besejre 3.holdet med hele 4½-1½ i første runde, men 3.holdet kæmpede sig flot op og endte med at nedkæmpe konkurrenterne fra Skørping og AarsNibe eftertrykkeligt. Så selv om at 2.holdet rykkede ud fra 2.division, så skal vi ikke tage det så tungt. Til næste sæson skal vi jo have to søndagshold igen, og det skal igen blive rigtig ’sjovt’ at stille disse!

Vi havde 3 hold med i A-rækken, Aalborg 5, Aalborg 6 og Aalborg 7. 5.holdet fik 16½ points og en 2.plads, mens Aalborg 6 lige efter fik 16 points og en 3.plads. Aalborg 7 måtte nøjes med 8 og en 7.plads.

Mads har indført en fin holdstatistik på vores hjemmeside (det gør det jo leth (!) for mig). Af den fremgår det, at Kasper Antonisen og Finn Winther Nielsen deler topscorerpokalen med den fine score 6 points af 7 mulige. Kaspers score var 2,2 over forventet, og det var også den højeste. Nævnes bør også Chr. Volmers 5 af 6 i 2.division, der efter 5 runder så ud til at kunne give et skakur, men desværre blev dette forpurret af et afbud og et dumt nederlag i sidste runde.
Aalborg blev igen nordjyske pokalmestre 2012
Ikke overraskende vandt Aalborg pokalstævnet lørdag, den 3. november, men sandsynligheden for at det blev et Aalborg-hold, der skulle vinde, var også temmelig stor. Ud af de 6 deltagende hold var de 4 fra den arrangerende klub. Med en jætteindsats torsdag-fredag lykkedes det nemlig at få 16 spillere af huse, så vi sammen med et hold fra AarsNibe og et fra Nørresundby kunne få en 5-runders turnering ud af det.
Det blev Aalborg 1 (Bjarne, Finn, René og Plys), der overraskende sikkert vandt hovedturneringen med 18 points ud af 20 mulige. Aalborg 3 (Jacob, Søren, Mads Alberg og H.P) var ellers på papiret næsten lige så stærke og blev også nr. 2 med 13 points, men blev især i den indbyrdes match sat grundigt på plads med et 3½-½ nederlag, tsk tsk! Aalborg 2 (Arne, Brian, Per og Aage) gjorde det fornemt, og vandt det sideløbende scoreregnskab i forhold til forventet score. Det blev nemlig til 2,7 over forventet, og kun Aalborg 1 kunne her følge med, med 2,3 over forventet. Aalborg sikrede sig hermed pladserne til finalestævnet i Odense i pinsen 2013. Topscorerne på de enkelte brætter kom (naturligvis) fra det sejrende hold: Bjarne 5, Finn 4½, René 4 og Plys 4½. For Aalborg 2 scorede Aage flot 4 af de 5 mulige.
Ellers var stævnet hyggeligt som altid, og forhåbentlig kan Arnes frikadeller lokke nogle flere klubber til næste år?! Det er besluttet i hovedkredsbestyrelsen, at dette kvalifikationsstævne nu flyttes til foråret, således at finalestævnet i Odense kommer mere i kontakt med kvalifikationsstævnet.
Ved finalestævnet i Odense 2012 havde vi igen 3 hold med både i eliterækken, bredderækken og i seniorrækken. Vi havde atter en fornøjelig dag, og vi gjorde det faktisk hæderligt denne gang, om end vi ikke var i nærheden af medaljeplaceringer. Seniorholdet fik en flot 5.plads, eliteholdet kæmpede bravt mod overmagten i den fine række, og breddeholdets præstation forbigår vi i tavshed. Der er udførligt referat på hjemmesiden.
Ved Himmerlandsmesterskabet 2012 havde vi igen 9 deltagere og gjorde os igen flot bemærket. Finn Winther og Peter Lysberg fik begge 3 points i mesterklassen. Carl Johan vandt flot 1.klasse med 5 foran Hans Peter Rasmussen med 4½ points og Arne Fjordside med 4 points. I 2.klasse fik Aage Sørensen en delt 2.plads med 5 points.

Himmerlandsmesterskabet 2013 er netop afsluttet og her var vi lige ved at vinde i mesterklassen. Søren Andersen blev en flot nr. 2 med 5 points og Carl Johan næsten ligeså flot nr. 3 med 4½. I basis 1 deltog H.P. og Arne igen, dog uden for præmierækken. Lars Erik Lytzen blev en flot nr. 2 i basis 4.
Ved Politiken Cup 2012 deltog Jacob Würtz, Mads Leth og Per Jacobsen. Jacob startede fint, men faldt lidt af for dog at ende med at spille en god turnering. Mads og Per klarede sig også godt, og Per imponerede endda med at slå en FM (fide-mester).

Aalborg Byturnering 2011 blev spillet i august/september på skift i Aalborg og Nørresundby. Mesterklassen blev domineret af Nørresundbyspillere. Kun Peter Lysberg prøvede at tage kampen op, dog uden nævneværdig succes! Bedre gik det i basis 1, hvor vores nye medlem Alexander Eeg vandt med 5 foran Arne Fjordside med 4. Basis 2 vandt vi også ved Steve Dahl med hele 6½! I gruppen deltog også vore unge Martin Fredsted og Ellen Kakulidis. Jeg nænner næsten ikke at nævne, at Per Jacobsen også deltog. Han scorede ikke mere end Peter Lysberg i mesterklassen. Jeg siger ikke mere!
I basis 3 debutterede vores nye mand Karl Sperling og scorede flot 5 points og en 2.plads. Vi havde 11 deltagere med i turneringen.

I efterårsferien var vi sammen med Nørresundby Skakklub med til at arrangere Bent Larsen’s Nordjyske Mindeturnering, der foregik på Aalborg Katedralskole. Turneringen blev en enorm succes med 61 deltagere fra ind- og udland. Vi er blevet rost for arrangementet af alle, og jeg tror det er fordi, at konceptet har ramt rigtigt. Der var inviteret et par prominente navne som Olafsson, Island og Uhlman fra Tyskland. Derudover var der en stor del af den danske seniorelite med, ligesom det var tilladt alle spillere fra 7.hovedkreds at deltage. Det gav en fantastisk hyggelig stemning, og sportsligt var succesen også stor med live-dækning på nettet og en dansk vinder i form af IM Jens Kristiansen, der viste klassespil. Vi havde selv 12 spillere med. Turneringen gentages i 2014, forhåbentligt med samme succes.

Vores traditionelle julefrokost er de sidste par gået over til at blive en nytårskur i januar. Arne lagde lokaler til på Vissebakkegård, og det var særdeles rart at se en snes stykker møde op. Vi hyggede os gevaldigt en lørdag eftermiddag med god mad og drikke og lynskak.

DM 2013 blev igen år afholdt på Konventum i Helsingør. Vi havde desværre ikke nogle deltagere med denne gang. Jeg inviterede ved delegeretmødet til DM i 2014, hvor vi har 125 års jubilæum. Vi arrangerer denne gang påsketurneringen sammen med Skørping Skakklub, der også har jubilæum. Spillestedet er ikke fastlagt endnu.

I Nørresundby Bank Forårsmesterskab 2013, der lige er sluttet, havde vi igen 5 deltagere med, heraf de 4 i mesterklassen. Peter Lysberg fik en 2.plads med 3/5 foran Peter Juul Pedersen og Søren Andersen med 2½.

Sæsonens nordjyske Hurtigskak Grand Prix stævner havde også deltagelse fra Aalborg, om end ikke så flittig som foregående år. Arne Fjorside blev suveræn nr. 1 i 1.klasse.
På juniorfronten har vi mærket en kedelig tilbagegang, men vore få spillere har dog været flittige og succesfulde i Junior Grand Prix turneringerne. Med lutter top tre placeringer, blev Martin Fredsted Nielsen en klar samlet vinder af A-rækken. Sæsonen startede med to 2. pladser og en 3. plads. De sidste tre stævner har så givet tre 1. pladser. Martin sluttede suverænt af ved at vinde alle syv partier i Skørping, hele tre point flere end nr. 2. Men han måtte dog kæmpe for sejren i stort set alle sine partier, hvor han dog førte selv små fordele til sejr. Da de øvrige spillere i gruppen vandt over hinanden på kryds og tværs, blev det hurtigt klart, at Aalborgspilleren ville vinde turneringen. I de sidste tre stævner har Martin scoret 19,5 point af 21 mulige!
I gruppe 2 havde Aparna Bannerjee det svært denne gang. Men hun var også uheldig i flere partier, og hun sluttede med 3 point.
Hendes lillebror Aryan samt Tobias Larsen deltog i gruppe 3. Tobias var rykket op, efter at han sidst vandt begynderklassen, og han fik en pæn debut i gruppen med en midterplacering og 6,5 point. Aryan sluttede med 6 point. Alle 4 spillere har i løbet af sæsonen modtaget pokaler, så det har været en fin juniorsæson. Det skal også nævnes, at Ellen Kakulidis kun har deltaget i et stævne i sæsonen, og det vandt hun! Ellen har også deltaget i landsmesterskaber og nordiske mesterskaber i pige- og skoleskak. Tak til juniorleder Hans Engen og til Preben Nielsen for fine referater og engagement på hjemmesiden.
Årets fiduspokal, som går til spilleren med den største ratingfremgang, bliver denne gang vundet af Karl Sperling. Karl startede ved byturneringen 2012 som nærmest begynder og et heraf tildelt ratingtal på 1200. Dette var tilsyneladende for lavt, idet han først vandt 70 points i denne, og siden vandt han yderligere points klubturnering og holdturneringen og ligger nu på 1371. En ratingfremgang på 171 er der ingen, der kan overgå denne sæson, og som sagt imponerende, da Karl næsten var nybegynder, da han kom. I vinter blev Karl far, så det har ’desværre’ lagt en dæmper på skaksulten for et stykke tid?!

Klubmesterskabet for sæson 2012-2013 blev vundet af Carl Johan Andersen og John Nyholm Hansen. Det blev vedtaget sidste år, at vi godt kunne lade vinderen af efterårsturneringen og forårsturneringen få hvert et mesterskab. Carl Johan imponerede ved at vinde efterårsturneringen som den lavest ratede, men absolut stærkest spillende. John vandt forårsturneringen på ligeledes godt spil. Det er for begges vedkommende første gang, de vinder klubmesterskabet. Stort tillykke.

Jeg vil slutte beretningen med at sige tak til den øvrige bestyrelse og andre gode kræfter. Det er dejligt at se den fortsat store aktivitet på hjemmesiden. Vi er flyttet til bedre lokaler i ’den røde kantine’, og jeg synes det har givet en fin ramme for vore klubaftener og hjemmekampe. Nu bliver det spændende at bevæge sig ind i det 125. år for den gamle hæderkronede klub.

1 Comment

  1. “Himmerlandsmesterskabet 2013 er netop afsluttet og her var vi lige ved at vinde i mesterklassen. Søren Andersen blev en flot nr. 2 med 5 points og Carl Johan næsten ligeså flot nr. 3 med 4½.”

    Ja, 4½ er næste lige så flot som 5, men i virkeligheden scorede vi 5½ og 4 så andenpladsen var sikker. Jeg har lagt partiet mod Jørgen Jørgensen fra sidste runde her på hjemmesiden, hvor det kan ses, at det var omend meget tæt på at jeg fik overhalet Jørgen i sidste runde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights