Fra Ole har jeg modtaget følgende forslag til den kommende generalforsamling 28/5:
Kære skak venner
Her er et forslag til fornyelse af vores klubturnering.
Intentionerne er:
•dels at styrke konkurrencemomentet ved at spillere nogle gange møder spillere, som de ikke plejer at møde,
•dels at styrke vores ”overlevelseschancer” i divisionsturneringen ved at spille med samme betænkningstid som i divisionsturneringen
•dels at give spillere på vej frem muligheden for hurtigere rating fremgang ved at de, hvis de klarer sig godt i første del af turneringen, har chancen for at møde de stærkere spillere, der har tabt et par kampe, i sidste halvdel af turneringen.
•dels at fjerne de alt for tidsnøds prægede afslutninger, og derved træne mere i slutspil
•dels at indføre et turneringssystem, der i praksis matcher at vi er en klub med en meget stor bredde. I holdturneringen har jeg set at 3. holdet er i stand til at spille lige op med 2. holdet. Det samme skete da 4. holdet mødte 3. holdet, og slog dem.
Forslaget går ud på at vi spiller i en stor gruppe.
Helst så jeg klubturneringen delt over i 2 store grupper, da jeg egentligt er modstander af de turneringer hvor der kan være rating spring på over 300 point. Men med et deltagerantal på kun 24 (forår 2013) kan jeg ikke i praksis se en mulighed for en god opdeling.
Jeg foreslår at turneringen går over 9 runder imod nu 7. Der spilles efter et system, hvor de stærkere spillere i de første runder tillægges point ved rundelægning for at minimere chancen for ikke-sportslige partier. Sådanne partier anser jeg for trivielle for begge parter. Der kan ved at kigge på andre klubbers hjemmesider findes velegnede turneringsregler, men princippet er at spillere med højest rating får flest point tillagt.
Ved valget af turneringsregler er det vigtigt at se på beskyttelse af de endnu knap så stærke spillere. Jeg vil mene at grænsen p.t. i vores forening går ved 1750 i rating. Spillere som Hans Peter og Arne kan fint matche de fleste af 2. og 3. holdets spillere. I hvert fald nyde disse opgør. Det vil i praksis sige at spillere under 1750 ikke skal tillægges point ved rundelægningen, men i starten af turneringen spiller imod dem, som de plejer at møde.
Der spilles med tillæg per træk, så spillerne trænes til divisionsturneringens udfordringer. Min erfaring fra andre klubber er at systemet med tillægs tid kun for enkelte partier forlænger spilletiden. Men det kunne da være en god anledning til at gå over til at spille fra kl. 19:00J Vi skal jo alle på arbejde eller passe vores studier dagen efter.
De præcise turneringsregler vil jeg ikke give et bud på, da jeg er stor tilhænger af at den bestyrelse, som vi vælger, har metodefrihed efter hvad de til enhver tid finder hensigtsmæssigt for klubbens udvikling. Men jeg håber, at vi kan få en god debat her på hjemmesiden og til klubbens generalforsamling. En god debat der kan være et pejlemærke for vores bestyrelse.
Med venlig hilsen
Ole Knudsen
Jeg vil anbefale at tage punkterne et for et, da det i virkeligheden er mange forslag.
Jeg vil gerne stemme for længere betænkningstid, men jeg har ikke lyst til at spille som i en open, da det jo netop bliver usportlige partier når der som nævnt er få deltagere.
Som et alternativ vil jeg anbefale at vi prøver at køre nogen weekend turneringer (5 partier fredag til søndag), og evt. med 7 partier i forlængede weekender der er mange af i foråret. I en weekend turnering gør det ikke noget at et par af partierne er mod en meget stærkere spiller, eller mod en meget stærkere, hvorimod at nemt bliver et irritationsmoment hvis det er en turnering hvor man spiller hver anden uge.
Dejligt med lidt debat om klubturneringen forud for vores generalforsamling på tirsdag. Jeg synes personligt, at Oles forslag er rigtig interessant, men jeg tror, som Søren også skriver, at vi nok skal holde tingene lidt adskilte og tage debatten i mindre ‘bidder’ – måske i form af følgende tre punkter, der egentlig ikke nødvendigvis har så meget med hinanden at gøre:
1) Turneringsstruktur
2) Betænkningstid
3) Starttidspunkt
Min personlige holdning til de tre ovenstående punkter er:
Ad 1) Det kunne være spændende med en ‘open’ med alle spillere i én gruppe. Hvis man lægger runderne efter et accelereret schweizer system (som det der f.eks. blev anvendt i Larsens Nordjyske Mindeturnering) kan man minimere antallet af ‘usportslige’ partier meget og muligvis udelukke dem helt, hvis der f.eks. accelereres i runde 1, 2, 3 og evt. 4.
Man kunne jo vælge at sige, at vi prøver modellen af i den ene af de to klubturneringer i næste sæson, således efterårsturneringen bliver en 9 runders open og forårsturneringen en ‘sædvanlig’ alle-mod-alle turnering i ratinginddelte 8-mansgrupper. En udfordring i den forbindelse er, om det i det hele taget er muligt at presse 9 runder ind i et kalenderhalvår med holdskak, DM osv.
Ad 2) Jeg støtter at man overgår til samme betænkningstid som i divisionsturneringen, men dette vil vel kræve, at klubben investerer yderligere i en del elektroniske ure, og er vi villige til det?
Ad 3) Jeg har ikke nogen klar holdning til kl. 19 eller 19.30. Hvis vi vælger at starte runderne kl. 19 vil det så karambolere for meget med juniortræningen?
Kære skakvenner,
jeg kan desværre ikke selv komme til generalforsamlingen. Vi har købt hus per 1. juni, og er allerede startet med at flytte. Så hjemmefronten vil nok ikke tage det pænt op, hvis jeg tager til skak midt i flytterodet:-)
Men jeg kan se at Søren og Mads har fanget mine pointer. Specielt den med at undgå usportslige partier.
Jeg håber at i får en god debat på generalforsamlingen. Til støtte for bestyrelsens arbejde i kommende år.
Med venlig hilsen Ole